EMEK SINAI GAZLAR PAZARLAMA SAN. VE TIC. LTD. STI.
Pendik Kurtköy
SINAI GAZ TÜPLERININ KULLANIMINDA DIKKAT EDILMESI GEREKLI KONULAR
Tüpler yüksek basinca sikistirilmis veya sivilastirilmis gazlari ihtiva eder. Bu yüzden depolanmalari, isletme içinde nakilleri ve kullanimlari sirasinda bazi kurallara uymak gerekir.
1. Depolama : a. Tüp depolari yanmayan türden malzemeden imal edilmis, hafif çatili, kapilari disari dogru açilir olmalidir, b. Tüplerin depolandigi mahalde alttan ve üstten hava akimini saglayacak mazgallar bulunmalidir, c. Depolarin yaninda yanici madde bulunmamalidir, d. Depolanacak gaz cinsine göre uyari levhalari bulunmalidir, e. Tüpler gaz cinslerine göre gruplandirilarak depolanmalidir. Yanici ve yakici tüpler bir arada depolanmamali, depolanacaksa arada azot, argon, karbondioksit gibi inert gazlara ait tüpler bu tüplerin arasina yerlestirilmelidir, f. Tüp depolarinda sigara içilmesi yasagi konmali ve depolara açik alev sokulmamalidir, g. Tüpler dik olarak depolanmalidir, h. Bos ve dolu tüpler ayri ayri gruplandirilmalidir, i. Bos ve dolu tüplerin vanalari ve kapaklari kapali bekletilmelidir, j. Yanici gaz tüplerinin depolandigi mahallin aydinlatilmasi kivilcim çikartmayan, kivilcim olusmasini önleyecek tarzda olmalidir.
2. Tüplerin isletme içinde nakli : a. Tüpler isletme içinde nakledilirken vanalari kapali ve kapaklari takili olarak nakledilmelidir, b. Nakil esnasinda tüpler yan yatirilmamali, tercihen dik vaziyette, bir araba üzerinde ve baglanarak sabitlenmis sekilde nakledilmelidir, c. Tüpler kesinlikle vanasindan tutulup kaldirilmamalidir, d. Tüpleri kaldirmak için miknatis, halat veya zincir kullanilmamalidir, e. Tüpler düsürülmemeli ve birbirine çarpmamalidir.
3. Kullanim : a. Kullanim mahalline getirilen tüpler dik olarak kullanilmali, tüpün üzerindeki etiketten dogru gazin kullanildigi kontrol edilmelidir, b. Kapagi söküp vana disleri kontrol edilmelidir, c. Uygun basinç düsürücü (regülatör) ve ekipman monte edilmelidir, d. Vanasi asla yaglanmamali ve yavasca açilmalidir, e. Tüp içindeki gaz tamamen bitmeden (~ 5 bar basinca düstügünde); tüpün vanasi zorlamadan kapatilmali ve kapagi takilmalidir. Üzerine mümkünse bos yazili bir etiket yapistirilmalidir, f. Bos tüp tekrar depoya götürülmeli, bos tüpler için ayrilmis bölüme konmalidir, g. Tüpler, takoz, rulo, mesnet v.s. gibi amaçlar için kullanilmamalidir, h. Vanasi açilmayan, kapanmayan veya gaz kaçiran tüpler üzerinde hiç bir zaman tamirat yapilmamali dır...